Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?


Eğer tercihinizi insanlık tarihiyle yaşıt mesleklerden yapmak istemiyorsanız (tıp, öğretmenlik, hekimlik, askerlik vs. ) günümüzde popüler olan mesleklerin zamanla değerini yitirebileceğini dikkate almanız gerekmektedir.

Amerika’daki üniversite ve kariyer sitesi www.getdegrees. com eğitimcilere sorarak, geleceği şekillendirecek meslekleri belirledi. İşte onlar:

10-20 yıl sonrasının meslekleri ( Bu araştırmanın Amerika'da yapıldığını göz önünde tutarak bu tarihi 15-25 olarak ülkemize uyarlamak çok daha makul olabilir)

Bilim ve Mühendislik Alanında Gelecekte Hangi Meslekler Öne Çıkabilir?

  • Uzay Turu Rehberi: Yakın zamanda uzayın derinliklerine egzotik geziler başlayacak. Fakat yaşam dışı alanlardan bize rehberlik edecek birilerine ihtiyacımız olacak. Mültimedya uzmanı Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galaktik Uzay Turizm şirketi şimdiden rehberlik ve hitabet sanatında yetiştirmek üzere yetenekli kişileri eğitiyor.
  • Robot Teknisyeni: Robotların yeri hayatımızda gün geçtikçe artıyor. Elbette robotları tasarlamak ve üretmek için de yetenekli kişilere ihtiyaç var. Geleceğin dünyasında teknisyenlerin yeri şimdiden hazır.
  • Nanoteknolojist: Nanoteknoloji moleküler boyuttaki çalışmaları kapsayan bir alandır ve atomların ayrı ayrı manipüle edilmesi söz konusu. Çok yeni bir alan olan nanoteknolojinin de gelecekte sağlık sektöründen elektroniğe kadar birçok alanda kullanıma geçirilmesi planlanıyor. Çünkü nanoteknoloji şimdiye kadar imkansız gözüyle bakılan birçok projeye hayat verdi.
  • Simulasyon Mühendisi: 3D teknolojisi akıl almaz bir hızla gelişiyor ve simulasyon yakında neredeyse bütün mühendislik alanlarında ve diğer sektörlerde kullanılmaya başlanacak. Simulasyon Mühendislerinin de geleceği parlak görünüyor.
  • Uzay Mühendisleri: Hayallerin gerçeğe dönüşmesi sadece bir an meselesi. Uzayı fethetmemiz, yeni gezegenler keşfememiz, yeni hayatlar ve medeniyetler kurmamız birden gerçekleşebilir. Ve yeni medeniyetin mimarı olmak da uzay mühendislerinin görevi olacak.
  • Biyorafineri Ürünleri Müdürü: Petrol sorununu biyoyakıtlarla çözme fikri şu anda gündemde olan bir konu. Biyoyakıt gelecekte daha da önem kazanabilir ve bu iş için de tarlada çalışacak işçisinden tutun da bu ürünlerin araştırmasını yapacak ve yol belirleyecek müdürlere kadar birçok kişi için yeni bir meslek olabilir.
  • Tohum Üretim Teknisyeni: Değişen teknoloji hayatımızdaki her şeyi de değiştiriyor hatta tarım bile bugün değişik bir görünüm kazanmakta. Fabrika tarımının artmasıyla birlikte işler de daha fazla uzmanlık gerektirir hale geldi. Büyük şirketler şimdiden, tohum üretimi, dağıtımı ve ülkenin ekonomisinde büyük yer tutan ürünlerin belirlenip ticaretin yapılması için uzmanlar arıyor ve yetiştiriyor.
  • Teknik Anlatımcı:Robotlar, uzay mekikleri, bilgisayarlar… Her geçen gün gelişen teknoloji ve hiçbiri de kolay kolay öğrenilmiyor. Bu ürünlerin açıklayıcı el kitaplarını yazmak için duyulan kişilere olan ihtiyaç da gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. İşte geleceğin mesleği olmaya bir aday daha.

    Sağlık Alanında Gelecekte Hangi Meslekler Öne Çıkabilir?

  • Medikal Robot Programcısı:Bugünlerde yeni teknoloji sayesinde sağlık sektöründe inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Özellikle de sağlık robotlarında. Robotlar şu anda insan kadar iyi olmasalar da çok iyi iş çıkarıyorlar. Fizik terapi için, dış iskelet robotundan estetik robotlarına kadar birçok alanda kullanılan robotlar giderek daha iyi, daha güçlü, daha hızlılar ve robot programcılarına olan ihtiyaç her geçen gün artacak.
  • Genetik Danışman: Doktorlar genetik alanında testler yaparak bir insanın her özelliğini tahmin edebiliyorlar. Genetik danışmalar da ailelere çocuklarının genetiği ve geleceği hakkında karar vermede yardımcı oluyorlar. Şu anda Amerikan Genetik Danışmalık Kurulu tarafında onaylı 2000 danışman bulunuyor.
  • Solunum Terapisti: Atmosfer ve soluduğumuz hava ne yazikki eskisi gibi olamayacak. Tıklım tıklım otoyollar, fabrikaların yol açtığı hava kirliliği, stres…v.b astım gibi solunum yolları hastalıkların artmasına ve diğer sağlık sorunlarına neden olacak. Değişik kademedeki teknisyen ve pratisyenler solunum terapisti olmak için şimdiden eğitim almaya başladılar
  • Biyobilişimci: Ne zaman yeni bir kara parçası bulunsa haritalar düzenlenir ve yeni dökümanlar çıkarılır. Bu sadece coğrafyada değil biyolojide de aynı şekilde yürür. Yıllardır sürdürülen genetik ve moleküler araştırmaların da bir haritasının çıkarılması gerekir. Bunun için de çalışmaların haritasını çıkaracak, analiz edecek ve 3 boyutlu modellerini çıkaracak çalışmalar yapılması gerekir. Gelecekte biyobilişimcilere olan ihtiyaç da çalışmalarla birlikte artacak.
  • Kök HücreAraştırmacısı: Kök hücre araştırması başladığı günden beri etik tartışmalarını da yanında getiriyor. Bilim ilerledikçe araştırmacılar bu etik tartışmalarına son verecek alternatif embriyonik kök hücre buldular. Bundan sonra çalışmaların hızlanmasıyla birlikte, hastalıklara ve genetik bozukluklara tedavi bulunması söz konusu. Bu noktada görev kök hücre araştırmacılarına düşüyor.
  • İmplant Organ Tasarımcısı: Organ nakilleri yakın zamana kadar sadece bilim kurgu romanlarında ve filmlerinde yer alabilirdi. Oysa şimdi insan kulağı bir farede yetişebiliyor, farenin beyin hücreleri robotlara nakledilebiliyor ve yeni nesil bilim adamları jel ile şekil verdikleri dokuların ekimlerini yaparak sıfırdan implant oluşturmak için organ üretiyorlar. Biyomedikal mühendisliğe geldiğimizde ise sınırlar ortadan kalkıyor, yetenekli bilimadamlarının bir sonraki çığır açan buluşu ne zaman yapacakları merak ediliyor.
  • Masaj Terapisti: Zaman geçtikçe şehirlerdeki nüfuslar daha kalabalık hale geliyor. Yüksek gökdelenlerin artması ve iş merkezlerinin buralara kayması stresi arttırıyor. Ekonomik durumlar ve şehir yaşamanının stresi daha karmaşık hale geldikçe, stres atmak isteyenlerin sayısı ve dolayısıyla masaj terapisi sektörü de gittikçe yükselmeye başlıyor.
  • Hemşire: Hemşirelik her dönem en gerekli iş kollarından biri olmuştur, bu nedenle hemşirelerin sayısı asla azalmayacaktır. Hayat devam ettikçe hemşireye ihtiyaç artacak ve modası geçmeyecek bir meslek olara kalacak. Halen ülkemizdeki hemşire açığı bize dış ülkelerden hemşire ithal etmeye ihtiyaç duyurmuştur.
  • Evde Sağlık Bakım Uzmanı: Nesil giderek yaşlanmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğum patlaması yaşandığı zaman doğanlar artık kıdemli birer vatandaş oldular. İşte bu yaşlı nüfusa evde bakacak olan sağlık görevlilerine olan talep de yükselecek. Hem iyi bir refakatçi, hem gündelik işlere yardımcı oluyorlar.
  • Eczacı: Eczacılık bir klasiktir. Önümüzdeki 10 yılda eczacıların ve ecza teknisyenlerinin sayılarının yüzde 30 artması bekleniyor. Sağlık sorunlarının artması maalesef sağlık personelinin de artmasına sebep olacak ve şimdikinden çok daha fazla sağlık çalışanı gerekecek. Reçeteleri alıp ilaçları vermek de her zamanki gibi eczacılara düşecek.
  • Medikal Kayıt Yöneticisi: Bilgi dünyası sürekli değişiyor ve medikal kayıtlarda digital ortamda tutuluyor. Bu kayıtların digital ortama geçirilmesi burada tutulması ve gerektiğinde digital grafikler çizilebilecek kişilere olan ihtiyacın artmasına yol açıyor.
  • Beslenme Uzmanı: Obezite günümüzde sürekli artan bi hastalık. Sadece obezlerin değil kalp hastası, diyabetli ve her sağlıklı insan için de sağlıklı bir diet şart. Gelecekte daha da artacağı düşünülen obezite ve beslenmeye bağlı hastalıların çözümü için neredeyde herkesin bir beslenme uzmanı ya da diyetisyenden yardım alması gerekecek. Dişçi: Dişçilerin ilerde de revaçta olacağını söylemek çok da fütürist bir varsayım değil. Fakat birçok dişçinin emeklilik yaşından önce emekli olması dişçi sayısında bir azalmaya sebep oluyor ve dişçi ihtiyacı da sürekli artıyor.

    Çevrecilik Alanında Gelecekte Hangi Meslekler Öne Çıkabilir?
  • Organik Besin Üreticisi: Çevre dostu olmak uzun zamandır popüler olsa da, organik besin şu sıralar hiç olmadığı kadar revaçta. Yemek ve içki pazarının yüzde 10’unu kapsayan organik etiketli ürünlere olan talep giderek artıyor. Bu pay arttıkça organik tarım yapan çiftçi, üretici ve bu alanla ilgili olan bilim adamlarına olan ihtiyaç da artacak. Gelecekte organik besin üreticileri de hızla artacak.
  • Atık Yönetimi Danışmanı: Atık dünyamızdaki en önemli sorunlardan birini teşkil ediyor. Suyumuzu temiz tutmak ve besinlerimizden mikropları uzak tutmak için yeni fikrileri olan, hem biyoloji hem de kimyadan anlayan atık danışmanlarına olan ihtiyaç gitgide artacak. Bunun yanı sıra elektronik atıklardan da kurtulmak için çalışmalar acil ihtiyaçlarımız arasında yer alırken ilgili uzmanlara ve yeni çözüm yollarına gereksinim dağ gibi büyüyor.
  • Diyetisyen: Akşama yemekte ne var? Gelecekte bu sorunun cevabı çok komplike teknik araştırmalar gerektirebilir. Besin bilimi çok geniş bir alanı kapsıyor. Genetikleriyle oynanmış sebzeler bir yandan, organik sebze meyveler bir yandan pazarda yer almaya çalışırken kimya sektörü de diğer yandan bizi daha sağlıklı ve güçlü yapan yardımcı besinlerle pazara girmeye çalışıyor. Durum böyle olunca herkesin doğru beslenme için bir uzmana ihtiyacı olacağa benziyor.
  • LEED Sertifikalı Mimar: LEED Sertifikalı mimar nedir? Şu günlerde ev inşa etmek ince bir sanat. İnsanlar evleri için en iyisi istiyorlar ve aynı zamanda çevreci de olmasını istiyorlar. Yeni mimarların hepsinin çevreye duyarlı bir şekilde evler inşa etmesi gerekiyor ve LEED de bunun sertifikası. LEED sertifikası alabilmek için çevreye duyarlı ve az enerji harcayan ev projeleri geliştirmek gerekiyor.
  • Ekoturizm Gezi Rehberi: Herkesin tatil anlayışı farklı ve şimdilerde yeni bir tatil anlayışı doğuyor. Uluslararası Ekoturizm Topluluğundan yapılan açıklamaya göre ekoturizm, doğanın ve yerel yaşamın korunduğu yerlere yapılan doğa gezilerini kapsıyor. Özellikle doğaya zarar vermeden yapılabilecek işler üzerinde duruluyor. Binaların çevreye olan uyumluluğu ve kültürel dokuya zarar verememek başlıca konuları teşkil ediyor.

    Dijital Dünya ve Güvenliği Alanında Gelecekte Hangi Meslekler Öne Çıkabilir?
  • Siber Güvenlik Uzmanı: 1990’larda internetin şeytanı olarak görülen hackerlar şimdi siber güvenlik şirketlerinin aradıkları bir numaralı kişiler haline geldiler. Siber güvenlik hızla büyüyen sektörler arasında ve eğer isterseniz siz de profesyenol bir güvenlikçi olabilirsiniz.
  • Medya Araştırma Uzmanı: Her işin internet üzerinden yürütüldüğü günümüzde medya araştırmaları bütün sektörlerin araştırma bölümlerinde yer almaya başlayacak. Pazar araştırması yapmak ve web sitelerini google aramalarında birinci sıraya çıkarmak için medya uzmanlarına ihtiyaç her geçen gün artacak.
  • Uzaktan Eğitim Danışmanı: Gelecekte okullar da online eğitim vermeye başlayacak. Son yıllarda uzaktan eğitim sektörü hızla gelişiyor. Şu anda çok yeni bir öğretim sistemi olsa da geliştirme çalışmaları gitgide hız kazanıyor ve danışmanlara da yeni işler doğuyor.
  • Site Hızlandırma Mühendisi: İnternet şu anda hiç olmadığı kadar hızlı fakat bu daha da hızla olamayacağı anlamına gelmiyor. Her geçen gün daha fazla insan online oluyor ve günlük bilgi aktarımı da her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca da interneti hızlı ve verimli kılmak için yenilikler gerekiyor. Bilgisayar mühendisleri de bu açıdan geleceğin aranan adamları olmayı sürdürecek.
  • Adli Bilişim Uzmanlığı: Suç da teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı formlar almaya başladı. Bazen bilgisayarlarımızda suça kanıt teşkil edecek bilgiler bulunabiliyor. Hayat bir yandan çevrimiçi devam ederken adli bilişim uzmanları da bilgisayarlarımızı kontrol etmek üzere bekliyor olacaklar.
  • Internette Crack (Kırma) Takımı Gönüllüsü: İnternet neredeyse sınırsız bir mecra, ama aynı zamanda da kırılgan. Aslında internetin bütünlüğü bir grup elit programcının ellerinde, bunlar hataları bulabilen, az sayıda internet ağına girebilecek yetenekte ve zarar görmüş donanımsal sektörleri düzeltebilen birikime sahipler. Şimdiye kadar bu görev kolektif düşünebilen gönüllülerin çabalarıyla ilerledi, ama dünya internet hizmetlerine daha bağımlı hale gelmeye başladıkça şimdiye kadar bu hizmetleri bedava yerine getirenlerin gerçek kariyer günleri başlayacak.
  • İstihbarat Analisti: Dünya terör olaylarının artmasıyla daha güvensiz bir yer olabilir ve geceleri rahat uyumamızı sağlayan istihbarat analistlerine gelecekte daha fazla iş düşecek. Genelde ordu için bazen de özel sektör için çalışan analistlere terör saldırılarına karşı ve dünyanın politik dengesinin sağlığı için gereksinimimiz daha da artacak.
  • Gardiyanlar: Dünyanın nüfusü arttıkça suçlar ve suçlular da artıyor. Hapishane sisteminin ise yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yasalar daha fazla ceza ve daha uzun süre hapis cezaları verirken daha sıkı kontroller gerekiyor. Çalışma bakanlıkları da giderek daha fazla gardiyana kontenjan açmaya başladı bile..
  • Sayısal Finans Analisti: Sayısal finansçılar, finans dünyasının sayısal sihirbazları olarak bilinirler. Hisse senetleri ve bonolarla uğraşmak yerine yatırımcıların daha iyi anlayabilmsei için matematiksel konseptlerle önerilerde bulunurlar. Sayısal finansçıların çoğu ya fizik ya da matematik bölümlerinden mezunlar.
  • Sanal Servis İşçileri: İnternet günlük iletişim şeklimizden başlayarak her şeyi değiştirdi. FRP oyunları internette, gece klübünden, spor tesislerine, alışveriş merkezlerine kadar ikinci bir hayat yarattı.

Sitemize En Son Yüklenenler

article thumbnailEğer tercihinizi insanlık tarihiyle yaşıt mesleklerden yapmak istemiyorsanız (tıp, öğretmenlik,...
article thumbnailBir çocuğun ekmeğe suya ne kadar ihtiyacı varsa anne-babaya o kadar ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı...
article thumbnailOKUL ÖNCESİ EĞİTİM (ANAOKULU-KREŞ-YUVA-ANASINIFI) NEDİR? NASIL OLMALIDIR?   Okul öncesi eğitim nedir?...

    escort izmir

    escort bursa

    izmir escort

    izmir escort

    izmir escort

    eskişehir escort

    yabancı porno

    Smm Panel

    takipçi instagram

    tiktok ücretsiz yorum

    konya escort bayan, escort malatya, porno izle, reklamsız porno, porno izle, türk porno, sikiş izle, liseli porno, porno hikayeleri, Haircut styles, Porno suge pula, porno, erzurum escort,
    rent car chisinau, inchirieri auto chisinau,
    rent a car chisinau chirie auto chisinau
    chirie auto chisinau car rental chisinau
    car rental chisinau, Chirie auto chisinau aeroport,