Büyük Balık Küçük Balıkları Neden Yemedi...

Bir laboratuvarda deney yapiliyor. Içinde bir büyük ve çokça küçük baligin oldugu kocaman bir akvaryum konuyor.Haliyle, büyük olan aciktikça küçükleri yiyor...
Daha sonra akvaryumun ortasina dikey bir cam yerlestiriliyor böylece akvaryum ikiye ayriliyor. Büyük balik bir tarafa küçük baliklar da diger tarafa yerlestiriliyor. Büyük balik cam bölmeyi geçmek ve küçük baliklari yemek için

Devamını oku: Büyük Balık Küçük Balıkları Neden Yemedi...

Yeni Doğan Gelişimi (0-1 Ay)

Motor Becerileri:

Yeni doğan bebeğin davranışları çok sınırlıdır. Bu ilk davranışlar ilkel olmakla birlikte gelişimin temelini oluştururlar. Bebeklerin doğumdan itibaren bazı refleksler üzerinde egzersiz yapabilme ve kendi hareketlerini düzenleme eğilimleri vardır.

Bebek tepkilerinin çoğu refleks örüntülerinden oluşmaktadır. Yeni doğan otomatik olarak uyaranlara bağlı tepkiler verir. Bazı ilkel refleksler bebeğin yaşaması için gerekli olan reflekslerdir.

    • Nefes alma, emme, yakalama gibi.
    • Tabanlarına dokunulduğunda bebeğin otomatik olarak ayaklarını göğsüne doğru çektiği (Babinski refleksi)

  • Avuç içine dokunulduğunda yine otomatik olarak parmaklarını sıktığı görülür.
  • Yeni doğanın en önemli tepkilerinden biri de moro reflekstir. Bu tepki biçiminde, yeni doğan kollarını yanlara doğru atar, parmaklarını gerer, sonra el ve kollarını sanki biri kucaklıyormuşçasına ortada kavuşturur. Baş pozisyonlarının ansızın değiştirilmesi sırasında ya da kendileri için sürpriz sayılacak ani değişiklikler karşısında gösterilen bu tepki 3. – 4. aydan itibaren kaybolur.

Bebek doğduğu andan itibaren yüksek bir öğrenme potansiyeline sahip olmakla birlikte, yapabildikleri öğrendiklerine oranla azdır. Doğumla birlikte o duymakta, görmekte, hissetmekte ve her an öğrenmektedir. Yeni doğan algılayabilir (görebilir, işitebilir, koklayabilir, tat alabilir, acıya duyarlıdır), nefes alabilir, çevreye bakabilir. Kendine dokunulması ve yerinin değiştirilmesi durumlarına karşı hassastır.

Algısal Becerileri (Yeni doğan bebekler Neleri Görebilir, Duyabilir, tadını alabilir, koklayabilir?):

Yeni Doğan Bebeğin Gördükleri:


Yeni doğan görme alanı içindeki parlak cisimleri fark eder.

2 haftalık yeni doğan, eşyayı 45 –90 ‘’ lik açıda ve kısa sürede izleyebilir.

Yaklaşık 2 –4 aylık olmadan nesneleri net bir biçimde göremez.

4 haftalık bebek, başının üstünde asılı duran objeyi fark etmez, ama obje çocuğun görme çizgisinin üzerinde hareket ettirilirse onu sınırlı bir alan içinde baş ve göz hareketleri ile izler.

* Gülümseyin. Gülümsemeniz, sevginizi, kabulü, mutluluğunuzu ve memnuniyetinizi ifade etmenin en iyi yoludur.
* Onunla göz kontağı kurun. Bu, bebeğe güven verecektir. Verdiği sinyal ve çıkardığı seslerin tümüne karşılık verin.
* 15 –25 cm. Uzaklığa kadar net bir şekilde görebileceği için, yüzünüzü, renkleri, hareket halindeki parmaklarınızı bu mesafede ona yaklaştırın.


Yeni Doğan Bebeğin Duydukları ve Söyledikleri:
Yeni doğanın duyma alanındaki algısal keskinliği görmesine oranla daha iyidir. Araştırmalar, bir haftalık yeni doğanın anne sesini diğer kadın seslerinden ayırabildiğini ve diğer seslere tercih ettiğini ortaya koymuştur. Fakat baba sesini diğer erkek seslerinden ayıramaz.

* Onunla şarkı mırıldanır gibi konuşun ve ninni söyleyin. Bu onun ritim duygusunu geliştirecektir.
* Olumlu ifadeler kullanmaya çalışın. Bebekler sevgi, onay, sevecenlik ve neşe belirten seslere karşı duyarlıdırlar. Bunun yanı sıra yüksek ve alçak tondaki sesleri algılayabilirler.


Tat Alma ve Koku:

Yeni doğan dört basit tadı (tatlı, ekşi, acı, tuzlu) algılayabilir. 1 – 2 günlük yeni doğan bile tat farklılıklarını ayırt edebilir. Tatlı sıvıları, tuzlu, acı ya da belirgin bir tadı olmayan sıvılara tercih eder. 1 – 2 haftadan itibaren annesinin ten kokusunu diğer kokulardan ayırabilir ve annesinin tenini hissedebilir.

Yeni Doğan Bebeklerin Sosyal Becerileri ve Oyunları :

Yaşamın başlangıcında görülen ilk sosyal davranış, bebeklerin annelerine olan bağlılığıdır. Yeni doğmuş bebeğin anneye bağlılığı; ona yakın olması, sarılması ve anneyi devamlı bir şekilde gözlemesi ile açıkça izlenebilir. Bebeğin sosyal becerileri sınırlıdır. Fakat ihtiyacı olduğunda ağlayarak (bunu sonradan öğrenir) ilgi sağlamaya çalışır.

Yeni Doğan Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıldır?:

Ağlama sırasında konuşma için gereken dudak, çene ve dil harektelerinin egzersizini yapan bebek, ses ve solunumunu düzenleme becerisini geliştirir.

Yeni Doğan Bebeklerin Bilişsel Gelişimi Nasıldır?:

Yaşamının ilk 18 ayında bebeğin öğrenmesi, algı ve hareketlerini düzenlemekten ibarettir. Zihinsel gelişimini ise hareket ve algıları şekillendirir.

Bebeklerde 1-3 Ay Gelişimi

Bebeklerde 1-3 Ay Gelişim Özellikleri

(Bebeklerin 1.,2.,3. Ay Gelişimleri)

Bebek kendisine haz ve acı veren uyaranlar karşısında genellikle bütün bedeni ile tepki gösterir. Bebek için en rahatlatıcı, doyurucu nesne olan meme, giderek anne ile eş anlam kazanır. Bu dönemde anne ve bebek arasındaki ilişkinin kuvvetli olması çocukların ergenlik dönemi de dahil iileri hayatında da önemli etkileri olan bir süreçtir. Anne-çocuk arasındaki ilişki çocuğun hem çevresini, hem de kendi benliğini algılamasında ve değerlendirmesinde en önemli etkendir. Bu dönemde bebek, kendisini annesinin bedeninin bir uzantısı olarak algılar.

Motor Becerileri:

  • Sırtüstü yatar durumdayken, bebek başını yana çevirir.
    • Kol ve bacaklarda ani hareketler ve duruş değişiklikleri görülür. yanağa ve ağız kenarına dokunulduğunda, başını aynı yöne çevirip parmağını emmeye çalışır.

  • Kulak hafifçe ovalandığında, başını diğer yöne çevirir. Beşikten kaldırılınca baş desteklenmezse gevşek kalır ve düşer.
  • Bebeğin yakalama refleksi azalmıştır, ancak elleri hala kapalıdır. Ellerini rahat açması için ona destek olun, ellerini açabileceğiniz oyunlar oynayın. Parmaklarını açıp ayrı ayrı hareket ettirin.
  • Bebeğin başını oynatabilmesini desteklemek için; parmaklarınızı, oyuncak ya da benzer objeleri, onun görüş alanı içinde oynatın.


Algısal Becerileri ( 1, 2, 3 Aylık bebekler Neleri Görebilir, Duyabilir, tadını alabilir, koklayabilir?)

1 – 3 Aylar Arasında Bebeğin Gördükleri:

  • Gözbebekleri ışığa duyarlıdır. Başını ve gözlerini ışık kaynağına doğru çevirir. 180” lik açıda eşyayı izleyebilir. 30 cm. uzaklıktan küçük bir cep fenerini gözleriyle kısa bir süre izleyebilir.
  • Görsel uyarıcılar arasında en çok insan yüzüne, yüz içinde de göze bakar. Bu nedenle annenin bebekle sağlayacağı göz teması, aralarındaki sosyal bağın gelişmesinde önemli rol oynar. 2 aylık bebek bakışlarını odaklamayı öğrenir. Bu sebeple bebekle bol bol konuşup göz temasında bulunmak algı gelişiminde oldukça yardımcıdır.Göz kontağı bebeğin ilgi ve sevgiyi anlaması için en iyi yoldur. Bu nedenle bebeğinize yüzünüzü dönün, yüzüne bakın ve onunla göz kontağı kurun.
  • Ona bakabileceği bir şey verin. Yüzükoyun yattığında, gözleri ve başıyla hareketlerinizi takip edebilmesi için görüş alanı içinde parmaklarınızı veya renkli objeleri aşağı yukarı oynatın.

1 – 3 Aylar Arasında Bebeğin Duydukları ve Söyledikleri:

  • Beklenmedik yüksek sesler karşısında şaşırıp ürker. Acıktığında ya da huzursuz olduğunda, rahat edemediğini olancayla gücüyle ağlayarak haber verir. Rahat ve mutlu olduğunda gırtlaktan gelen hafif sesler çıkarır. 5-6 haftadan sonra, annenin konuşmasına cıvıldayarak karşılık verir.
  • Ritim duygusunu geliştirmek için şarkı mırıldanır gibi konuşun ve ninniler söyleyin.
  • Onun ağlamasındaki anlamları ayırdedin. Bebekler için ağlamak doğal iletişim yoludur. İlk zamanda çeşitli sebelerden dolayı ağlayabilirler.
  • Acıkabilir
  • Uykusu gelmiş olabilir,
  • İlgi isteyebilir,
  • Hazım sıkıntısı yaşıyor olabilir 6. haftada en üst düzeye çıkan kolik ağrıları gaz sancıları gelmektedir. Genellikle hergün aynı saatte başlayıp aynı saatte biten bu ağlamalar kesintisiz ve genellikle durdurulamazdır. Özellikle genç anne - babalar bu durum karşısında panikleyerek olayı daha da işin içinden çıkılmaz hale sokmaktadır. Şayet çocuğunuzun karnının doyduğundan altının temizliğinden ve uykusunu tam olarak aldığından eminseniz. Ayrıca herhangi bir vücut anomalisi ya da hastalığı olmamasına rağmen hergün belirli saatlerde ağlamaya başlayıp kesintisiz ve katılırcasına ağlıyorsa kolik olma ihtimali yüksektir. Kolik gaz sancısı çeken bir bebeği neler sakinleştirir sorusunun kolik bebekler başlığını tıklayarak öğrenebilirsiniz.

1 – 3 Aylar Arasında Bebeğin Sosyal Becerileri ve Oyunları:

Yüz ifadesi hala belirsiz, anlaşılmaz olmakla birlikte, giderek daha çok anlam taşımaya başlar. 5-6 haftalığa doğru, sosyal gülümsemenin ve tepki biçimindeki sesli ifadelerin geliştiği görülür. Yakınında konuşan kişinin yüzüne dikkatle bakabilmek için ona doğru döner. Ağlarken kucağa alındığında ağlamayı keser. Eller genelde kapalıdır, ama avuç içine dokunulduğunda dokunan kişinin parmağını sıkıca kavrar.

* Bol bol gülümseyin.
* Onunla konuşun.
* Ona bolca dokunun, fiziksel olarak sizi hissetmesini sağlayın.

1 – 3 Aylar Arasında Bebeğin Dil Gelişimi:

Ağlama ile konuşma için gereken hareketlerin pratiğinin yapılması sürer.

1 – 3 Aylar Arasında Bebeğin Bilişsel Gelişim:

1. ayın sonuna doğru parmak emme tepkisi gelişir. Ağız ve el tepkileri kaynaşmıştır. Rastlantı ile yapılan bir davranışın sürekli tekrarlanması ile oluşan tapkiye “döner tepki” adı verilir. Bu dönemdeki gelişim, önceden varolan tepkiye rastlantı yoluyla keşfedilen tepkilerin eklenmesiyle şekillenir.

Kolik Bebekler

Kolik bebek nedir? Bebeklerde gaz sancılarının sebebi nedir? Kolik bebeklere neler iyi gelir? Bu sancılar ne kadar sürer hepsini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kolik bebeklerin belirtileri özellikleri nelerdir?

  • Yenidoğan bir bebeğiniz var eve geldinizden beri mışıl mışıl uyuyor tam bir uyku makinesi derken ortalama onuncu gününden itibaren birşeyler deyişmeye mi başladı ?
  • Hergün aynı saatlerde başlayıp ve yine aynı saatlerde biten bu ağlamalar
    • Ve öyle bir ağlama ki kesintisiz ve genellikle durdurulamaz hale mi geldi?

  • Genelde bu ağlamalar 3 saatten aşağı değil mi ?
  • Bu ağlama ve huzursuzluk nöbetleri uzun bir günün sonunda mı başlıyor?
  • Ağlarken kızarma, sinirlenme, ayaklarını çekme,kargında gerginlik, katılma derecesinde nefes tutma gibi belirtiler var mı?
  • Ya da haftada 3 seferden daha çok bu tür kolik nöbetleri oluyor mu?

Şayet çocuğunuzun karnının doyduğundan altının temizliğinden ve uykusunu tam olarak eminseniz. Ayrıca herhangi bir vücut anomalisi ya da hastalığı olmamasına rağmen hergün belirli saatlerde ağlamaya başlayıp kesintisiz ve katılırcasına ağlıyorsa kolik olma ihtimali yüksektir. Kolik sancısını genellikle bebeklerin doğumunun onuncu gününden sonra başlayıp artarak şiddetini arttırarak 4.-6. haftasında en yüksek seviyeye ulaşır ve bundan sonra 3-4. ayın sonuna kadar etkisini yitirerek kaybolur.

Kolik gaz sancılarını neler tetikleyebilir?

  • Bazı emen bebekler annenin yediklerinden etkilenerek gaz sancısı çekerler.
  • Hazır mamalarla beslenenler de de formül içindeki proteine karşı intolerans gelişebilir.
  • Çevrenin korku ve telaşı ya da aşırı uyaran olması bebekteki rahatsızlık durumunu artırır.

Bebeklerde Kolik gaz sancılarının sebepleri nelerdir?

  • Sebebi henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte özellikle normal doğum haftasından önce doğan bebeklerde bağırsak gelişiminin tamamlanmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sezeryan bebeklerde görülme olasılığının çokluğu bu sebeptendir.

Koliğe neler iyi gelebilir?

  • Kolik bir bebeğin öncelikle bunun geçici bir dönem olduğunu bilen ebeveynlere ihtiyacı vardır. Bu dönemi sabırla ve ağlama nöbetlerine karşı sevgiyle yaklaşmayı bilmeleri ve paniklemeden bebeğin ilgisini dağıtmaya yönelik hareket etmeleri gerekmektedir. Özellikle genç anne babaların bu durum karşısında panikleyerek olayı daha da işin içinden çıkılmaz hale girmesine sebep olmaktadır.
  • Kolik sancılarının başlama saatine yakın ılık bir banyo bebeğinize iyi gelebilir. Bu banyoyu çok sıcak olmayan ılık ile sıcak arası bir ortamda yapabilirsiniz. Bebeğinizin suyun içinde rahatlamasına izin verin onunla banyo yaparken konuşun okşayın. Ayaklarını gıdıklayın. Bebeğinizi hergün banyo yaptırıyorsanız bebek şampuanını ya da sabununu çok az kullanmaya özen gösterin.
  • Banyo sonrası özellikle karın bölgesine yapacağınız yumuşak bir masaj bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Bazı bebekler anne karnındaki ortamı hatırlattığı için fön makinesi ya da aspiratör sesi ya da araba sallantısı - motor sesi rahatlamasına sebep olabilir.
  • Hava koşulları uygun ise sakin bir dış ortamda gezdirmek işe yarayabilir.
  • Sıcak ve yumuşak bir örtüyle sarmalamak rahatlatıcı olabilir,bazen de tam tersi rahat olmak isterler.

  • Anneyle vakit geçirmek iyi gelebilir.

  • Sallamak sakinleştirici olabilir.

  • Eskiden hareketli beşikler vardı, işte bu tip hareketli beşikler çocukların tamamen stabil kalmasının önüüne geçtiği için rahatlatıcı olabilir.

  • Ninni söylemek kolik olsun olmasın her bebeğin mutlu etmeye yarayacaktır.

  • Çocuğunuz en uygun pozisyonu size öğretecektir bazısı dik bazısı karnının üzerinde durmayı sever.

  • Her emzirmeden sonra gazını dik konuma getirip sırtına hafif orta şiddetle vurarak gaz çıkışı sesini duyana kadar gazını çıkarmaya özen gösterin.

  • Gaz giderici damlalar (simethicene) hekim önerisiyle verilebilir.
  • Kolik bebekler sakinlik ve sabır ister bu sebeple zaten lohusa döneminin zorlukları ile çarpışan anne bir de kolik bir bebekle başbaşa bırakılırsa sonuçlar hoş olmayabilir. Bu tip bebeklerde aile bireylerinin anneyi arada dinledirerek bebekle sakin ve huzurlu bir ortamda ilgilenmeleri ve durumun geçici bir durum olduğunun bilincinde olmaları faydalı olur.

Bebeklerde 3-6 Ay Gelişimi

Bebeklerde 3-6 Ay Gelişim Özellikleri

  • 2 aylık bebek yakınında konuşan kişiye dikkatle bakabilmek için başını çevirir.
  • 8-10 haftalığa doğru anlamlı sesleri dikkatle dinler ve uygun tepkiler verir.
  • Bu dönemde insan sesinin duygusal türüne göre farklı tepkiler verir; örneğin kızgın sese ağlama, ilgili ve sıcak olan sese gülümseme tepkisi verir.
  • Hazzın en açık ifadesi olan gülümseme 2. ay civarında görülür.
  • Üçüncü ayda mutlu şekilde, gözlerinin içi parlayarak gülümsemeye ve kucaklandığında cıvıldamaya başlar.
  • İnsan sesi duyduğunda ortaya çıkan bu gülümsemeler, refleks tepkilerden farklıdır. Bu, bilimsel olarak ilk gerçek toplumsal tepki olarak kabul edilir.
  • Bedenini büyük bir keyifle hareket ettirebilir.

Motor Becerileri:

  • Sırtüstü konumda, başını ortada tutarak yatmayı tercih eder.
  • Kol ve bacak hareketleri daha esnek ve düzenlidir, tekmeler atar. Oturur konuma çekildiğinde baş çok az geride kalır veya hiç kalmaz.
  • Baş birkaç saniye dik ve sabit tutulur.
  • Kucağa alındığında başını dik tutabilmesi için, çıngırak ya da sesli oyuncakları sallayın. İlgisini çekmeye çalışın.
  • Bebek, kendi görüş alanı içindeki objeleri yakalamaya, çevresindeki her şeye dokunabilmek için uzanmaya başlar. Hepsini yakalamak, ağzına götürmek, hissetmek ister. Bunun için ona çıngırak ve yumuşak oyuncaklar gibi oyun malzemeleri sunun. Keşfetmesine izin verin.
  • Bebeğin tüm hareketlerini, jest ve mimiklerini övgülerle ödüllendirin.

Algısal Becerileri ( 3-6 Aylık bebekler Neleri Görebilir, Duyabilir, tadını alabilir, koklayabilir?)

3 – 6 Aylar Arasında Bebeğin Gördükleri:

  • İlk 2 ayda bebeğin görsel dikkati objelerin yerine yönelikken, 3. aydan itibaren artık objenin nerede olduğuna değil, ne olduğuna yönelir. Yani, objeyi aramakla değil, tanımakla ilgilenir.
  • 3 aydan itibaren bebek görsel açıdan oldukça dikkatlidir ve yakınındaki birinin yüzüyle yoğun şekilde ilgilenir.
  • Bebek 3 aylık olduğunda, annesinin yüzünü diğer yetişkinlerin yüzünden ayırabilir. Dikkatle çevresine bakınmak için, başını amaçlı olarak çevirir. Görüş alanı içindeki yetişkinlerin hareketlerini izler.
  • Yüzü önünde kendi hareketlerini izler ve parmaklarıyla oynar.
  • Biberonu tanır, yüzüne yaklaştırıldığında sevinç ve heyecanlı tepkiler verir.
  • Herhangi bir uyarıcı karşısında savunma tepkisi olarak gözlerini kırpıştırır.
  • Eline verilen oyuncağı birkaç dakika boyunca tutar ama el-göz koordinasyonunu henüz sağlayamaz.
  • Çıngırağı bebeğin görme alanında sallayarak onun dikkatini çekmeye çalışın. Daha sonra çıngırağı, görme alanının bir ucundan diğerine hareket ettirin. Oyuncağı, gözleriyle takip etmesini sağlayın.
  • Bebeğin el ve ayak bileklerine renkli yün veya bez bilezikler takarak, izleyebileceği uyarıcılar sunun.

3 – 6 Aylar Arasında Bebeğin Duydukları ve Söyledikleri:

  • Beklenmedik ve yüksek tonda sesler rahatsız eder. Bunlar karşısında gözlerini kırpıştırıp, ağlama tepkisi verir. Kensiyle konuşulduğunda ya da halinden memnun olduğunda (bazen yalnızken de) kendi kendine cıvıltılı sesler çıkarır.
  • Ağlayarak rahatsızlığını ve sıkıntısını anlatır.
  • Yaklaşan birinin sesini, ayak seslerini ya da su sesi gibi seslere heyecanlı, coşkulu sesli tepkiler verir.
  • Annesi kendine yaklaştığında (keyifliyse), oldukça belirgin bir gülümseme ve sesli tepkiler verir.

3 – 6 Aylar Arasında Bebeğin Sosyal Becerileri ve Oyunları:

  • Bu dönemde bebek beslenirken, durumundan hoşnut olduğunu belirten, anlamlı bakışlarla, gözlerini hiç kırpmadan annesinin yüzüne bakar.
  • Tanıdık durumlara gülümseme, cıvıldama ve heyecanlı hareketlerle tepkiler vererek, örneğin yemek, banyo vb. hazırlıkları fark ettiğini gösterir.
  • Günlük yıkanma ve bakım etkinliklerinden belirgin şekilde zevk alır. Sevecen, dostça bir ilgiye, örneğin oyunumsu gıdıklamalar ve coşkulu konuşmalara hoşnutluğunu açıkça gösteren tepkiler verir.
  • Saçınızın sallanmasından hoşlanabilir.

3 – 6 Aylar Arasında Bebeğin Dil Gelişimi:

  • 3. ayın sonundan itibaren ağlama azalırken, bebekler cıvıldama olarak ifade edilebilecek sesler çıkarmaya başlarlar. Çok erken bir aşamada görülen bu seslere, dilin temel taşları gözüyle bakılabilir. Bunlar genelde bebeğin rahat ve hoşnut olduğu durumlarda çıkardığı sesli harflerdir. Bu sesler öğrenilmemiştir ve tüm bebekler için geneldir.
  • Çeşitli sesler çıkararak bebekle konuşun. Ardından onun çıkardığı sesleri dinleyip, taklit edin. Bebeği yeni sesler çıkarması için bakışlarını ve seslerinizle cesaretlendirin.
    Bilişsel Gelişim:
  • Birinci ayda başlayan “döner tepkiler” sürer. Bu tepkiler tekrarlana tekrarlana alışkanlık halini alırlar.

Sitemize En Son Yüklenenler

article thumbnailEğer tercihinizi insanlık tarihiyle yaşıt mesleklerden yapmak istemiyorsanız (tıp, öğretmenlik,...
article thumbnailBir çocuğun ekmeğe suya ne kadar ihtiyacı varsa anne-babaya o kadar ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı...
article thumbnailOKUL ÖNCESİ EĞİTİM (ANAOKULU-KREŞ-YUVA-ANASINIFI) NEDİR? NASIL OLMALIDIR?   Okul öncesi eğitim nedir?...

    escort izmir

    escort bursa

    izmir escort

    izmir escort

    izmir escort

    eskişehir escort

    yabancı porno

    Smm Panel

    takipçi instagram

    tiktok ücretsiz yorum

    trendyol takipçi satın al

    konya escort bayan, escort malatya, porno izle, reklamsız porno, porno izle, türk porno, sikiş izle, liseli porno, porno hikayeleri, Haircut styles, Porno suge pula, porno, erzurum escort,
    rent car chisinau, inchirieri auto chisinau,
    rent a car chisinau chirie auto chisinau
    chirie auto chisinau car rental chisinau
    car rental chisinau, Chirie auto chisinau aeroport,