Samanyolu, kozmik bir yamyam

Virginia ve Massachusetts Üniversiteleri’nin araştırmalarını yöneten astronomi profesörü Steven Majewski ve ekibi Samanyolu galaksisinin gitgide büyüyüp etrafındaki küçük galaksileri ‘yediğini’ kanıtladılar. ‘Astrophysical Journal’ dergisinin aralık sayısında araştırma sonuçlarını yayınlayacak olan bilim adamları Samanyolu galaksisinin son kurbanının Sagittarius galaksisi olduğunu söylüyor.

Bilim adamları araştırmalarında ‘Enfraruj’ ışınlarla rahatsız edici cisimleri karartarak, önemli noktaları yani ‘M’ yıldız tipini inceleme imkânını yakaladılar. Bu yıldız tipi Samanyolu’ndan on bin kat daha küçük bir kütleye sahip olan Sagittarius sisteminde oldukça bol olmasına rağmen Samanyolu’nda çok ender bulunuyor. Araştırma ekibindeki bilim adamlarından Micheal Skrutskie yıldız haritasını uygun bir şekilde ayarladıktan sonra Sagittarius sistemiyle karşılaştık diyor. Ve böylece Samanyolumuzun oburluğu ilk kez belgelenmiş oldu. Araştırmada ayrıca cüce galaksiler hakkında da yeni bilgiler edinildi.

Sagittarius sisteminin bilinen bazı küçük bölümleri İngiliz araştırmacılar tarafından 1994 yılında bulunmuştu. Sagittarius galaksisinin tümünü içeren yeni görüntü ise Samanyolu’nun saldırısını açıkça gösteriyor. Bu durumu Majewski "Samanyolu kütle çekim kuvvetleri sayesinde çok sayıda yıldız çalıyor” diye açıklıyor. Bilim adamları bunun Samanyolu’nun kendinden küçük komşularını yutarak büyüdüğünü gösteren canlı bir kanıt olduğu görüşünde. Araştırma ayrıca Sagittarius sisteminin kritik bir durumda olduğunu ve kısa bir süre sonra dağılacağını da ortaya koydu. Sürekli Samanyolu’nun kuvveti altında bulunan galaksinin kendi kuvvetiyle bir arada duramayacağını bu nedenle de Sagittarius’un son günlerini yaşadığını tahmin eden bilim adamları şimdi Samanyolu’nun toplam kütlesini daha kesin bir şekilde saptayarak kara delikler hakkında yeni bilgiler edinebilmeyi umuyorlar.

ANASAYFA